Pastila medicală: cifoza

Viața modernă, cu toate activitățile care presupun menținerea prelungita a poziției “asezat”, afectează sistematic toate persoanele active, din primii ani de scoala și pana la vârsta adulta.
Lipsa activităților sportive care sa tonifice musculatura spatelui, lipsa de interes pentru tonifierea musculară in general, ca și lipsa de interes in monitorizarea posturii vertebrale, fac ca, aceste deviații ale coloanei sa fie trecute cu vederea multă vreme.

Subiecții ajung la consult medical doar dacă apar dureri, de regula la nivelul coloanei toracale, atunci când sunt nevoiți sa mențină poziția așezat mai multă vreme: de exemplu, când pregătesc un examen și lucrează mai mult la birou, sau atunci când sunt nevoiți sa finalizeze un proiect sau lucrare, și concentrati pe subiect, rămân așezati ore întregi, fără sa-și controleze postura.

Va propunem un program kinetic postural care sa va ajute sa corectați deficientele posturale de tip cifotic, și sa construiți o postura vertebrală corecta pe care sa o mențineți permanent, in orice situație, nedefinit.

Inițial, realizam o evaluare funcțională vertebrală.
Programul se adaptează particularităților fiecărui subiect și poate fi implementat ușor, la început in clinica noastra, ulterior in orice spațiu, inclusiv la domiciliul pacientului.

Prin performarea sistematica a programului de corecție a cifozei și mentenanța a posturii vertebrale se poate evita fixarea posturilor defectuoase și eventualele complicații. Se fixeaza un “model postural” cat mai fiziologic, pe care subiectul trebuie sa-l antreneze zilnic, printr-un program adaptat, pe care terapeutii nostri il pregatesc la sala, si il adapteaza si pentru domiciliu pacientului.

Medicul recuperationist monitorizeaza periodic si directioneaza permanent acest program. Atunci cand se considera necesar, putem utiliza in anumite etape si proceduri fizioterapice, care sustin programul kinetic propriu-zis.

Este singura metoda de combatere sau compensare a complicatiilor cardio-vasculare si respiratorii care apar in timp datorita cifozei necorectate.

Articol redactat de catre Prof. Dr. Luminita Sidenco.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei