...

Afecțiunile tiroidiene și dieta

Atunci când discutăm despre afecțiunile tiroidiene avem în minte, în general, tulburările funcției tiroidiene: 

  • hipotiroidismul și hipertiroidismul, 
  • modificări ale structurii tiroidiene – adică nodulii tiroidieni și statusul posttiroidectomie (situația în care glanda tiroidă a fost exclusă chirurgical).

Este nevoie de o dietă specială în cazul pacienților cu afecțiuni tiroidiene?

Răspunsul este nu. Nu este nevoie de o dietă specială, pacienții cu boli tiroidiene pot consuma orice aliment, în cantități MODERATE.  

Recomandările nutriționale generale pentru menținerea unei greutăți normale și a unei bune funcționări a organismului se aplica și în acest caz. Este bine cunoscut faptul că obezitatea crește riscul apariției nodulilor tiroidieni, crescând inclusiv riscul de cancer tiroidian. 

Se recomandă o dietă echilibrată, bazată pe 

  • alimente provenind din toate grupele alimentare – legume și fructe proaspete, cereale integrale, lactate, leguminoase, pește și carne slabă și 
  • alimente cât mai puțin procesate și sărace în zahăr.

Este sarea iodată recomandată în afecțiunile tiroidiene?

Se recomanda sarea în afecțiunile tiroidiene?Utilizarea sării iodate la prepararea meselor pentru întreaga familie (în special copii și gravide) este foarte importantă. România reprezintă o zonă endemică pentru deficitul de Iod.

În lipsa unei cantități suficiente de Iod scade sinteza de hormoni tiroidieni, glanda tiroidă crește în volum și, în timp, apar nodulii tiroidieni. 

Situațiile în care sarea iodată este nerecomandată sunt puține. Este vorba în special de pacienții cu hipertiroidie dezechilibrată. În acest caz pacientul discută în cabinet cu medicul endocrinolog despre perioada în care trebuie oprit consumul de sare iodată.

Doar la pacienții cu tiroida exclusă chirurgical aportul de Iod este indiferent, aceștia putând consuma orice tip de sare preferă.

Legumele crucifere și afecțiunile tiroidiene

Afectiunile tiroidiene și dieta - legumele crucifereNu sunt interzise legumele crucifere – varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles).

Ele pot fi consumate în siguranță în cantități obișnuite – o porție de cîteva ori pe săptămână – și de către pacienții cu hipotiroidism sau noduli tiroidieni. Este important, însă, ca acestea să fie preparate termic și să consumăm suficient Iod (adică să folosim sare iodată la gătit). 

Este adevărat faptul că alimentele din grupa cruciferelor sunt gușogene – adică duc la creșterea în volum a glandei tiroide prin împiedicarea captării Iodului de către tiroidă. Dar e nevoie de consumarea unor cantități impresionante pentru apariția acestei probleme pe fondul unui deficit de Iod preexistent.

Nucile sunt recomandate în afecțiunile tiroidiene?

Consumăm nuci când avem afecțiuni tiroidieneNucile românești nu sunt contraindicate pacienților cu hipertiroidism sau noduli tiroidieni. 100g miez de nucă conțin mai puțin Iod decât un ou de găină. Ele trebuie consumate totuși cu măsură, pentru că sunt foarte bogate în calorii (600 kcal/100g) și pot duce ușor la creștere în greutate.

Le pot consuma cu grijă și pacienții cu hipotiroidism (indiferent de etiologie) în tratament de substituție cu levotiroxină (Euthyrox sau Accu-Thyrox). Se consumă la câteva ore după administrarea tratamentului, pentru că ele scad absorbția  hormonilor tiroidieni.

Mâncăm sau nu soia?

Afectiunile tiroidiene și dieta - consumăm soiaEste adevărat faptul că isoflavonele din soia (molecule din bobul de soia asemănătoare estrogenului) pot afecta sinteza de hormoni tiroidieni în contextul unui consum de Iod insuficient. Asta înseamnă că pacienții cu hipotiroidism nu trebuie să renunțe la preparatele din soia, ci pur și simplu să-și asigure un aport de Iod suficient. 

Preparatele din soia pot însă reduce absorbția de levotiroxină la nivel intestinal așa că se recomandă o pauză de câteva ore între administrarea tratamentului de substituție și o masă pe bază de soia.

Concluzia? 

Boala tiroidiană nu trebuie să stea în calea unei diete echilibrate și a preferințelor alimentare. Discutați orice nelămurire cu medicul endocrinolog și împreună veți lua cea mai bună decizie. 

Dacă doriți să citiți și despre nutriția în hipotiroidism, click aici.

Solicită programare

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Alegeți centrul medical
Am citit politica de confidențialitate și prelucrare a datelor mele personale de pe acest site.
Click pe imagine pentru a accesa profilul medicului

Blog de sănătate

ABONEAZĂ-TE!

Loading

ABONEAZĂ-TE!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei