...

Cum să îți refaci abdomenul (Partea I)

Cum să îți refaci abdomenul după operații, hernie abdominală, naștere naturală sau cezariană? (Partea I)

În mod natural, absolut fiecare dintre noi, tânăr sau bătrân, bărbat sau femeie, ne dorim să avem un corp sănătos, funcțional și atrăgător.

În ciuda acestui lucru, mulți oameni au probleme ortopedice care le împiedică eforturile de a dezvolta o condiție fizică bună și de a-și atinge capacitatea optimă de mișcare. Majoritatea femeilor care fac o formă de mișcare fizică o fac din dorința de a pierde în greutate. Din păcate, se grăbesc să recurgă la aparate de sală sau clase de aerobic, sperând la obținerea unor beneficii estetice rapide.

Nu ne mirară, având în vedere faptul că industria fitnessului a promovat intensiv aparatele de sală.

Trebuie să avem în vedere că atunci când dorim să pierdem în greutate și să obținem un efect estetic este necesar să avem mai întâi de toate o fundație

  • stabilă,
  • mobilă și
  • funcțională.

Această fundație începe din centrul corpului, respectiv din peretele profund abdominal sau musculatura CORE.

Ce este peretele profund abdominal (CORE) și cum funcționează?

Musculatura profundă a peretelui abdominal ne permite să executăm acțiuni fizice simple sau complexe. De asemenea, ea contribuie mult la funcțiile vitale din corp.

Fără un bun control și o bună stabilizare a acestei zone musculare extrem de importante, ne expunem la mai multe afecțiuni care sunt des întâlnite în societatea modernă:

  • dureri de spate și/sau de gât,
  • abdomen extins,
  • probleme digestive,
  • incontinență urinară,
  • hernie de disc etc.

În America, durerea lombară este cea mai răspândită afecțiune declarată în rândul pacienților.

Multe probleme și accidentări rezultă dintr-o deficiență de stabilizare și control a zonei abdominale.

Conform dovezilor prezentate de James Zachazewki într-un studiu desfășurat în 1996, a fost descoperit faptul că:

  • femeilor le lipsește forța în abdomenul inferior și în peretele pelvin, iar
  • 47% dintre femeile de peste 38 de ani suferă de incontinență.

În schimb, femeile care urmau un program de antrenament cu greutăți, în mod regulat, au redus această incidența până la 4%.

Zona musculaturii CORE (peretele abdominal profund) oferă

  • stabilizarea organelor interne,
  • a pelvisului,
  • a coloanei vertebrale și
  • a extremităților.

Dacă Unitatea Internă (musculatura profundă abdominală) nu este activată corespunzător, coloana vertebrală, pelvisul și celelalte articulații sunt supuse unui stres excesiv în timpul mișcărilor. Stresul cauzat de instabilitate produce uzură și tensiuni în suprafețele articulare care pot genera:

  • diverse accidentări ortopedice,
  • probleme de circulație sau
  • disfuncții ale organelor interne.

Funcția de stabilizare revine musculaturii profunde abdominale (pe care o mai numim CORE sau Inner Unit). Aceasta este compusă din: 

  • Transversul abdominal (TRA)
  • Multifidus – muschii profunzi stabilizatori ai coloanei vertebrale
  • Planșeul pelvin
  • Diafragma

Atunci când corpul face mișcare de orice fel, se stabilizează mai întâi de toate în zona abdominală, activând mușchii profunzi. Aceștia sunt: diafragma, planșeul pelvin, transversul abdominal și stabilizatorii profunzi ai coloanei vertebrale, multifidus.

Retragerea buricului comprimă organele interne și le împinge în sus contra diafragmei și în jos contra planșeului pelvin. Acestea au efect de decomprimare asupra discurilor vertebrale și a apofizelor și ne asigura totodată stabilitatea coloanei în timpul mersului, a alergatului sau a oricăror acțiuni fizice.

CHEK - musculatura abdominala si miscari

Peretele abdominal reprezintă “puntea de legătură” între partea superioară a corpului și partea inferioară a sa. În situația ideală, această contracție intra-abdominală se produce natural și automat. Ea ne asigură o bună integritate a structurii noastre interne – oase, articulații și organe –  în timp ce ne deplasăm. Datorită ei ne putem mișca eficient cu un minim consum de energie, protejați de uzură sau accidentări.

CHEK exercitiu prone jackknife

Disfuncție a peretelui abdominal sau visceroptoză

Dacă oricare dintre mușchii abdominali profunzi sunt afectați, acțiunea lor automată, naturală este impiedicată. Prin afectare înțelegem mușchi slăbiți, accidentați sau inactivi. Îi întânim des

CHEK - musculatura afectata a abdomenului inferior

în urma sarcinii, operației de cezariană sau histerectomie etc. Sistemul nervos pierde o parte importantă de comunicare cu acei mușchi, iar aceștia nu mai răspund comenzilor. Funcția lor este oprită.

Atunci când peretele abdominal încetează să funcționeze normal, se produce o presiune în jos datorită căderii intestinului gros și a intestinului subțire. La femei se produce o cădere a uterului și a vezicii, prolaps uterin și alte probleme asociate cu aceste condiții precum o circulație deficitară a acestor zone. Greutatea organelor interne începe să preseze în peretele pelvic, ceea ce îl obosește și duce la un tonus crescut. Un planșeu pelvic hipertonic (supratensionat) coexistă de regulă împreuna cu slăbiciunea musculară.

Abdomenul devine extins (ieșit în afară), iar corpul nu mai are abilitatea de a-și păstra segmentele stabile sau de a descărca corect în sol forțele produse în timpul mișcărilor. Acestea generează puncte de forță excesivă în diferite zone ale corpului, în special în coloana lombară, unde se produc inflamații, probleme articulare, dureri s.a.. Corpul începe să-și folosească excesiv mușchii mobilizatori – hamstrings, cvadricepsi s.a. – pentru a finaliza acțiunile.

Când acest lucru se întâmplă în mod repetat, în timpul oricărei mișcări sau exercițiu pe care îl faci, poate produce în timp leziuni în organele pelvice și poate rezulta în incontinență urinară sau pierderea controlului urinării. Aceste disfuncții reprezintă un risc crescut în special atunci când facem sport. Incidența crește în cazul antrenamentelor dinamice de tip clase de aerobic, circuit sau antrenamente care presupun ridicarea greutăților.

Cum pot ști că am o problemă în musculatura profundă abdominală?

  • Extensia mărită a peretelui abdominal, în special partea inferioară;
  • Strănutul, tusea și chiar râsul cu poftă pot să declanșeze scurgerile accidentale de urină;
  • Nevoia constantă și urgentă de a merge la toaletă;
  • Dificultate la golirea vezicii sau a intestinului;
  • Prolapsul – presiune, umflarea sau disconfortul în zona abdominală sau zona pelvină;
  • Durere în timpul actului sexual;
  • Durere în zona pelvină.

Descoperă ce ai de făcut daca ai diastază abdominală în a doua parte a acestui material.

Punctul de start, pentru orice persoană motivată să descopere cauzele problemelor fizice și să le corecteze, este programarea la evaluare. Completați formularul afișat pe această pagină.

ATENȚIE! Evaluarea durează, în medie, 90 – 120 de minute.

Despre programul CHEK puteți citi mai multe aici și aici.

Solicită Evaluare CHEK

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Bio Terra Med Primăverii

Blog de sănătate

Loading

ABONEAZĂ-TE!


YOUTUBE

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei