Tot ceea ce facem pe parcursul unei zile este sub influența forței gravitaționale. De când ne trezim dimineață până când ne ducem la odihnă seara, corpul nostru combate activ efectul forței gravitaționale.
Când corpul își pierde condiția fizică, nu se poate alinia corect pentru a rezista forței gravitaționale.
Postura are de suferit și, ca urmare, corpul pierde aliniamentul optim – axa verticală în care își menține cel mai ușor echilibrul. Acestă deviere de la optim implică o așezare greșită a coloanei vertebrale și a articulațiilor, asimetrii musculare și o organizare deficitară a vertebrelor și a discurilor vertebrale.
Postura greșită predispune la subluxări ale coloanei vertebrale și ca urmare acestea în timp duc la uzură și accidentări.
Odată ce se pierde aliniamentul corect, corpul face un efort mai mare și consumă mai multă energie vitală doar pentru a sta în picioare sau pentru a se mișca.
Postura ideală este acea stare de echilibru scheletic și muscular care îți protejează structurile corpului împotriva accidentărilor progresive și a deformitarilor.
Atunci când avem o postură greșită pierdem din rezerva vitală a corpului, și vom avea mai puțină energie disponibilă pentru a digera hrana, pentru gândi și a găsi soluții la probleme, pentru refacere și regenerare, vindecare etc.
Ai nevoie de un efort mai mare ca să menții o postură greșită decât ai nevoie să menții o postură corectă!
Schimbările de aliniament ale posturii, precum – înclinarea capului în față, umerii aduși în față, alterarea curburilor coloanei vertebrale – hiperlordoză, hipercifoză, scolioză, sunt generate de slăbirea mușchilor postural.
Unul dintre primele lucruri evaluate la inceputul unui program de corectare posturala sunt postura generală in fața liniei verticale.
Pentru o persoană care deține o postura greșită nu se recomandă inceperea antrenamentelor de aerobic, cu greutăți, sau alte exerciții fără a se cunoaște mai înainte deficiențele de postură.
Lucrând cu postură greșită de cele mai multe ori accentuează mai mult zonele contractate și scurtate, lăsându-le pe cele slabe în continuare inactive.
Datorită compensărilor musculare produse, corpul se simte mai mai în siguranță dacă va continua să activeze excesiv aceleași grupe de mușchi care sunt deja contractați și scurtați, fără să îi folosească în schimb pe cei slabi și inactivi.
Mai simplu spus, grupele contractate devin mai contractate, iar cele slabe rămân în continuare slabe.
Acest lucru creează în continuare programe motorii greșite, respectiv mișcări și exerciții făcute cu o aliniere defectuoasă și fără susținerea corectă a mușchilor stabilizatori profunzi.
Atunci când în timpul unei mișcări avem o postură greșită, se produce uzarea și accidentarea prematură a suprafețelor cartilajului.
Care este cea mai bună metodă pentru a-ți corecta postura?
Sunt multe programe de kinetoterapie și alte metode de recuperare fizică care abordează la modul general corectarea dezechilibrelor de postură. Multe dintre ele îți pot aduce ameliorări pe termen scurt, pentru o echilibrare cât mai completă și profundă care să se menține pe termen lung este necesar să începi să lucrezi într-un mod personalizat.
Fiecare individ este unic atât în atât în conformația sistemului scheleto-muscular cât și în atitudinea posturală și modul său de mișcare pe care o adopta.
Pentru a determina cea mai bună cale de echilibrare si corectare a posturii este necesară o evaluare posturală cuprinzătoare, care identifică cauzele dezechilibrelor musculare dar și cum se influențează acestea între ele.
Prin evaluarea corectă a corpului ne asigurăm că alegem metodele și tehnicile cele mai potrivite, pentru a echilibra și a dezvolta integritate în sistemului scheleto-muscular.
Este important sa ținem cont de faptul ca organismul este un sistem de sisteme integrat.
Ceea ce se intâmplă într-o parte a corpului poate și va influența toate celelalte parți ale sale.
Corpul este de infinit de ori mai complex decat o masină
Principalele disfunctii posturale, Upper cross – hipercifoza , lowercross – hiperlordoza, Sway back – Bazinul proiectat in fata sau Flat back – coloana lombară în rectitudine, asa cum au fost identificate de profesorul Vladimir Janda, nu sunt doar dezechilibre musculare locale, ci mai degraba o reactie sistemica a întregii musculaturi striate.
O problema posturală este o reacție a întregului lanț kinetic mai degrabă decât reacția izolată a unei singure grupe de mușchi.
Imagine a profesorului Vladimir Janda – Sursa: https://www.rhpphysiotherapy.com.au/
Înțelegând faptul că fiecare muschi din corp îi va influențează pe toți ceilalți, iar o problemă la un anumit segment va genera compensări în alte parți ale corpului, deducem că, pentru a corecta dezechilibrul trebuie să cunoastem mai intâi foarte bine tot corpul, să descoperim cum intearctioneză partile sale și să il tratăm ca pe un intreg, nu doar ca pe un genunchi, un umăr sau o coloană vertebrală.
O evaluare detaliată a tonusului muscular, a posturii, a mișcărilor fizice și a mersului ne oferă informații foarte valoroase despre sursa care stă la baza dezechilibrelor și a tensiunilor musculare.
Aceasta pot fi o mobilitate scazută sau foarte mare (hipomobilitate sau hipermobilitate), subdezvoltare a muschilor posturali, accidentări trecute sau prezente, probleme digestive, slabă activare a muschilor profunzi abdominali, s.a.
În urma evaluării se intervine cu metodele potrivite: streching, mobilizări și exerciții corective, special selectate pentru articulațiile si grupele de mușchi deficient, iar acolo unde este necesară apelăm la terapia manuală sau echilibrarea alimentației și a stilului de viață.
In sistemul CHEK – Corrective Holistic Exercise Kinesiology, pe care il poti gasi acum in clinica BioTerra Med, aplicam o metoda foarte cuprinzatoare de evaluare biomecanică și posturală, impreună cu evaluarea stilului de viață și a nivelului general de stres.
Acestă abordare a dat rezultate pentru că adresează cauzele profunde care stau la baza dezechilibrelor și a disfuncțiilor articulare, odată cu reducerea stresului și cresterea vitalității.
Poți aduce astfel susținere corpului de la interior către exterior, într-un mod holistic și integrat.
Când pot ști că m-am recuperat cu adevarat?
Recuperarea completa dupa accidentări nu este atunci când durerile dispar, ci doar atunci când putem funcționa din nou la capacitatea de dinainte sau chiar mai bine! Să avem o funcție bună a corpului, a respirației și a organelor, și mai ales să ne mișcăm liberi, fără durere și restricții, făcând ceea ce ne place.
Un astfel de rezultat il putem obtine doar atunci cand am lucrat la cauzele dezechilibrelor, am integrat partile inactive din lantul muscular si scheletic si am educat miscari corecte si functionale care ne mentin un aliniament bun in timpul activitatilor.
Dacă dorești să încerci un program personalizat după particularitățile și nevoile tale proprii, programele C.H.E.K., implementate la clinica Bio Terra Med îți oferă probabil cea mai completă metodă de evaluare bio-mecanică și posturală pe care o poți găsi.
Articolul este redactat de catre Mihai Argăseală, International Certified CHEK Practitioner de nivel 3 și Holistic Lifestyle Coach – CHEK – de nivel 2 și coordonează programul CHEK în cadrul Bio Terra Med.