Pastila medicală: Cum corectezi postura?

Mihai Argăseală, International Certified CHEK Practitioner de nivel 3 și Holistic Lifestyle Coach – CHEK este foarte des intrebat :”Cum pot face să îmi corectez postura? sau “În cât timp pot să obțin o postură corectă?”

”Nu de puține ori am întâlnit persoane care mi-au spus că au incercat diverse metode precum exerciții fizice, streching, suporturi pentru spate, perne sau saltele ergonomice, și alte dispozitive…

Iată care sunt din experiența mea principalii 3 factori pe care trebuie să îi aplicăm pentru a obține  o postură corectă pe termen lung:

 

1. O evaluare bio-mecanică și un plan individualizat de streching și exerciții corective

“Dacă nu evaluezi, atunci ghicești.” Paul Chek

Așa cum avem amprente diferite la degete, tot la fel este postura și biomecanica corpului tău.

Felul în care te așezi, stai, te miști și te aliniezi în spațiu este diferit în funcție de posesorul corpului, iar ceea ce funcționeză pentru unul, de obicei nu este la fel pentru toți ceilalți. Tocmai de aceea este esențial să începi prin a evalua și a descifra harta și modelul tău postural biomecanic.

Astfel poți să știi care exerciții funcționează pentru tine și care nu funcționează. Astfel poți să elimini greșelile și lucrurile care nu te ajută sau chiar dăunează, și să obții mult mai repede și cu mai puțin efort rezultatul, echilibrarea și vindecarea pe care ți le propui.

Pentru că fiecare suntem unici prin felul în care ne mișcăm, respirăm, mâncăm, gândim etc., ai nevoie un plan individualizat pentru tine și pentru corpul tău.

Postura gresită este dată în principal de dezechilibrele musculare. Dacă ar fi să reducem la simplu acest lucru, facem referire la diferențele de tensiune și lungime din tonusul muscular.

Partea stangă și partea dreaptă, față și spate, rotație stânga si rotație dreapta. În fiecare fiecare segment al corpului avem nevoie de echilibru și simetrie ca să funcționăm optim, mai exact grupele musculare trebuie sa aibă lungime si contracție apropiata sau egală pentru a nu crea diferențe semnificative. Chiar dacă nu este o simetrie de 100% avem nevoie să ne apropiem cât mai mult de un echilibru funcțional.

Orice dezechilibru creează ca urmare forțe de stres, uzură și torsiune pe articulații, ligamente și mușchi care progresiv vor conduce la accidentări și sunt foarte greu de recuperat.

Dezechilibrele musculare sunt foarte diferite de la un individ la altul. Ceea ce funcționează pentru cineva nu va funcționa la fel pentru toți.

Evaluarea este primul lucru necesar atunci când vrei să dezvolți o postură bună, pentru că îți oferă o harta precisă a corpului tău, după care poți face un program personalizat, dedicat nevoilor tale.

În ceea ce privește musculatura, fară ajutorul ei nu putem sta drepți.

Musculatura posturală trebuie antrenată până în punctul in care ajunge să fie o compentență subconștientă, naturală, sau până când musculatura te ține drept, aliniat și echilibrat cu minimul de efort fizic.

Dacă reprezină un efort pentru tine sa te menții drept inseamnă ca nu ai ajuns la competența subconștientă și musculatura trebuie lucrată în continuare.

 

2. Reeducarea poziției corpului și a mișcarilor fizice

Doar prin antrenarea și strechingul musculaturii nu vei izbândi să îți corectezi postura complet. Cel puțin nu pe termen lung…

Din păcate sau din fericire, corpul nostru nu este o mașinărie care se schimbă doar cu o apăsare de buton… El este un sistem complex care se modelează permanent prin repetiție…multă repetiție…

Din practica mea cu oamenii, îți pot spune că atitudinile posturale sunt formate în ani de zile, iar când vei dori să le schimbi, vei descoperi că din reflex corpul te aduce înapoi la acele tipare vechi de postură sau de mișcare…

Acel ceva este sistemul tău nervos…

Însă nu te descuraja. Trebuie doar să lucrezi cu atenție si rabdare, să devii atent/atentă la corpul tău și să implementezi cu încredere cât mai des acea postură sau acea mișcare corectă pe parcursul zilei.

Când stai la birou, când stai în picioare, când lucrezi, trebuie sa vezi toate acțiunile tale ca pe o oportunitate de a îți antrena și a reeduca corpul catre un obicei mai benefic. Odată ce devine obicei, îți va fi de o mie de ori mai ușor.

Rezultatele cu siguranță vor veni dacă lucrezi corect!

Nu este nimic mai frumos decât să simți că poți sta drept, relaxat și să respiri bine pe tot parcusul unei zile…

Pentru a corecta postura pe termen lung, trebuie să reeducam comunicarea dintre sistemul nervos (creier) și musculatură.

Semnalele corecte de la creier către mușchi construiesc noi sinapse care ne ajută să rămânem drepți.

E nevoie de repetiție si reeducare conștientă și constantă. Până când…? Până când ea devine un obicei subconștient, ceea ce poate dura între 3-6 luni ca să vezi rezultate logevive.

 

3. Rezolvarea problemelor digestive și a organelor interne

Conținutul este mai important decât exteriorul!

Nu este rar să aflu în urma unei evaluari C.H.E.K., că persoana prezintă și alte dezechilibre precum: probleme (inflamatii) digestive, dezechilibre hormonale sau disfuncții respiratorii ori de altă natură.

Este important să luăm întotdeauna în calcul faptul că organele și glandele sunt superioare muschilor și articulatiilor ca prioritate în organism.

Pentru a-și asigura energia și resursele necesare unei bune funcționări, organelle interne vor influența corpul oricând au o anumită problema Pe termen lung orice corectare posturală trebuie sa includă și sănătatea organelor interne, dacă dorim ca rezultatele să rămână cu noi pe termen lung.

Consider că aceste 3 aspecte sunt esențiale de luat în calcul atunci când începi să lucrezi asupra posturii tale, și dacă vei proceda astfel vei fi deja pe drumul cel bun!”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei