Pastila medicală: Scolioza

Dezvoltarea staturo-ponderală rapidă a copiilor și adolescenților crează, uneori, premizele unor deviații de postură vertebrală, multă vreme ignorate. Este cunoscut faptul ca, indicii medii de creștere, mai ales staturală, se modifică permanent de la o generație la alta: copiii și adolescenții ating în medie, nivele de creștere în înălțime mult mai mari decât părinții lor.

Din păcate, interesul mai scăzut pentru mișcare și activitate fizică sistematică, determină o dezvoltare precară a musculaturii stabilizatoare a scheletului, și in primul rând a musculaturii de susținere a coloanei vertebrale. În aceste condiții, coloana se dezvoltă asimetric, asemeni unei plante fără susținere.

Foarte multă vreme, atunci când deviațiile laterale ale coloanei sunt mai puțin evidente, ele trec neobservate: din păcate, se pierde etapa cea mai eficientă de interventie în sensul corecției posturale.

De regulă, pacienții ajung la medicul specialist atunci când deformările sunt atât de importante încât nu mai pot trece neobservate, și ele determină chiar și deformări ale toracelui, pentru că, trebuie știut, orice deviere laterală a coloanei implică și un grad de rotație, și ca orice scolioză afectează prevalent coloana toracală și va determina și o deformare a toracelui.

Dacă nu se intervine corectiv cât mai precoce posibil, exista riscul fixării acestor deformări, pe care în timp nu le mai putem corecta, dar care în schimb, conduc la complicații: la început, de dinamica respiratorie – scăderea graduală a capacității respiratorii și de efort – și ulterior, complicații cardio-vasculare.

Uneori deformările ajung atât de importante încât implică purtarea corsetelor, sau chiar intervenții chirurgicale.

Pentru a evita aceste evoluții nedorite, vă propunem o evaluare posturală periodică, efectuata de medicul recuperationist si terapeuti; aceasta evaluare include și relaâionarea functională cu centurile – umeri, șolduri – dar mai ales cu bazinul și membrele inferioare, a căror dezvoltare este direct influențată.

Pe baza acestor rezultate, putem aplica un program kinetic de corecție adecvat, individualizat pentru fiecare subiect, pe care acesta îl învață inițial cu noi în clinică, și pe care îl poate performa ulterior oriunde, inclusiv la domiciliu; putem monitoriza periodic rezultatele programului, putem ajusta permanent programul în funcție de evoluție și putem verifica posturologic dacă eficiența este cea dorita, împiedicând fixarea coloanei în poziții nefiziologice ca și apariția complicațiilor.

Uneori, datorită simptomatologiei asociate deviaâiei propriu-zise, este nevoie și de proceduri fizioterapice adaptate, care sustin programul kinetic.

Colaborarea noastră cu specialiștii în ortezare ne ajută să rezolvâm rapid și aplicarea temporară a corsetelor, când se consideră necesar.

Scolioza este o problemă de sănătate care însoțește subiectul toată viața și se cere monitorizată permanent de echipa medic recuperaționist- terapeut.

 

Articolul este redactat de către Prof. Dr. Luminița Sidenco.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei