Deviaţiile de ax ale genunchilor în plan frontal (genu varum şi genu valgum) sunt foarte frecvente la copil. În majoritatea cazurilor sunt benigne şi se corectează spontan. Important este să fie depistate formele patologice si să se înceapă un tratament specific precoce.
În mod normal, fiziologic, toţi copiii prezintă genu varum de la naştere pâna la vârsta de 18 luni datorită unei încurbări a femurului și a tibiei. Pentru o perioada scurtă, de la câteva luni, între 18-24 luni, membrele inferioare sunt aproape rectilinii, urmând că după vârsta de 2 ani să apară genu valgum.
Astăzi vom vorbi despre deviațiile de ax ale genunchilor denumite
GENU VARUM
Genunchii sunt considerați cea mai importanta articulație, cu rol deosebit în sprijin. Genunchii în var (O), sau genu varum, reprezintă o deviație a genunchilor în plan frontal. Aceasta dă un aspect de “picioare în paranteze”, în care coapsa cu gamba fac un unghi intern deschis. Amplitudinea varusului se apreciază prin măsurarea distanței dintre condilii femurali interni din pozitia stând (ortostatism), cu călcâiele lipite.
Este o afecțiune nedureroasă, însă care pune o importantă problemă în timp dacă este netratată. Aceasta poate evolua spre o artroză a genunchiului, cum este gonartroza, datorită unui exces de presiune pe punctele supuse în mod normal unor presiuni scăzute.
La copii, genu varum este considerat obișnuit până la vârsta de 18 luni, însă la copiii trecuți de această vârstă, genu varum poate fi consecința unei boli osoase (rahitism). Acest termen de “genu varum” se poate adresa atât situației fiziologice cât și situației patologice. Până la vârsta de 18 luni aceasta ,,problemă” se poate rezolva spontan, fără tratament, ca urmare a creșterii normale (situația fiziologică). Uneori, această situație fiziologică poate persista în timp devenind patologică, datorită unor cauze genetice, ereditare sau afecțiuni osoase metabolice. Cel mai bine, această afecțiune, poate fi observată atunci când copilul începe să meargă.
În cazul adultului, genu varum, poate fi consecința unui genu varum infantil netratat sau a unei sechele de fractură. Astfel, biomecanica articulatiei este compromisa, la fel ca și mersul. Se presupune existența unei legături cu diverse alte afecțiuni, precum anomalii congenitale, boala Paget, cazurile grave de osteoartrită la nivelul genunchiului. Genu varum se poate prezenta în forma unilaterala, cu o discrepanță în ceea ce privește lungimea membrelor inferioare, sau în forma bilaterală.
Tratamentul recuperator al acestei afecțiuni poate fi realizat prin:
- kinetoterapie,
- fizioterapie,
- masaj medical.
În unele situații este necesar tratamentul ortopedic, iar în cazul formelor grave de genu varum, este necesar tratamentul chirurgical, prin osteotomie (secționarea osoasă), urmată de o corecție a axei și de o fixare a osului în cauză. Acest act chirurgical nu este obligatoriu să fie urmat de o imobilizare în aparat gipsat, însă kinetoterapia este absolut esențială.
Tratamentul de kinetoterapie are drept scop mobilizarea metodică bazată pe tonifierea în regim de întindere a musculaturii interne a copaselor și tonifierea în regim de scurtare a musculaturii externe a coapselor. Mobilizarea treptată a genunchilor este cea mai mare parte a tratamentului. Kinetoterapia utilizează exerciții pentru consolidarea musculaturii membrelor inferioare, pentru mușchii cvadriceps, pentru mușchii fesieri, etc. Totodată, terapia prin mișcare are rolul de instrui pacientul în ceea ce privește acest act fiziologic – mersul – de a învăța pacientul care este poziția corectă a membrelor inferioare atât în timpul mersului, cât și în timpul poziției stând în ortostatism, precum și situațiile de echilibrare în timpul mersului, privind transferul de greutate de pe un membru pe altul.
Despre GENU VALGUM puteți citi aici.
Important de reţinut:
- Genu varum este frecvent la copilul de 1-2 ani şi dispare spontan în majoritatea cazurilor
- Genu valgum este frecvent la copilul de 3-4 ani şi dispare spontan
- Genu varum care continuă să se agraveze după vârsta de 2 ani şi genu valgum care se agravează dupa vârsta de 4 ani, trebuie considerate ca patologice
- Toate deviaţiile unilaterale sunt considerate patologice
- Imobilizarea gipsată este inutilă sau chiar dăunătoare în cazurile de deviaţii la vârstele când acestea sunt normale
Deviațiile de ax ale genunchilor pot fi tratate în cadrul programului KIDS MOVEMENT – small steps for GREAT ACHIEVEMENTS, care se desfășoară la Bio Terra Med Primăverii. Despre program puteți citi mai multe aici.
Pentru programări la Kinetoterapie pediatrică, completați formularul de mai jos.
Bună ziua ,am fost diagnosticată cu gonartroza bilaterală, leziune de menisc grad ll stg.si grad lll dr.genunchi deviați în var.
Ce îmi recomandați pentru a nu-mi agrava situația.Cu considerație,Violeta.
Buna ziua!
Va asteptam la o consultatie cu doamna Prof. Dr. Sidenco Luminita si veti primi indrumari pentru problema dvs. Programarile se fac aici: https://bioterramed.ro/echipa/prof-dr-luminita-sidenco/
Buna ziua Mă numesc Mioara sunt din Botoșani Am 48 de ani și nu mă simt bine deloc Mă simt obosita mereu mă culc obosita și mă trezesc obosita Am făcut analize și toate au esit bine Am dureri de genunchi amindoua picioare și coate și umeri Am făcut analize la singe și au esit bune Pentru oase nu am făcut analize Am muncit mult peste graniță dar de ceva timp de cînd sunt in tara cam de 9 luni de zile nu mă simt bine Nu știu ce se intimpla cu mine Mai am amorțeli mâini picioare pe pielea capului tulburări de echilibru Nu știu unde să mă mai duc că nu știu ce să mai fac
Bună ziua!
Singurul lucru pe care vi-l putem recomanda, dacă aveți drum prin București, este să vă programați la o consultație la doamna Dr. Mihaela Bolog – medic primar Medicină internă și Cardiologie. Aici puteți citi mai multe informații despre doamna doctor și puteți solicita o programare: Dr. Mihaela Bolog