Deviațiile de ax ale genunchilor (II)

Deviaţiile de ax ale genunchilor în plan frontal (genu varum şi genu valgum) sunt foarte frecvente la copil. În majoritatea cazurilor sunt benigne şi se corectează spontan. Important este să fie depistate formele patologice si să se înceapă un tratament specific precoce.
În mod normal, fiziologic, toţi copiii prezintă genu varum de la naştere pâna la vârsta de 18 luni datorită unei încurbări a femurului și a tibiei. Pentru o perioada scurtă, de la câteva luni, între 18-24 luni, membrele inferioare sunt aproape rectilinii, urmând că după vârsta de 2 ani să apară genu valgum.
Despre GENU VARUM puteți citi mai multe aici.
 

Deviațiile de ax ale genunchilor – GENU VALGUM

Genunchii sunt considerați cea mai importantă articulație cu rol deosebit în sprijin.
Genunchi în valg (X), sau genu valgum reprezintă o deviație în plan frontal a genunchilor. Unghiul extern, format din coapsă și gambă este mai mic de 170 de grade. Amplitudinea deviației se apreciază măsurând distanța dintre maleolele externe din poziția stând cu genunchii apropiați (când condilii interni se ating). Proba funcțională prin care se pune în evidență aceasta deviație este ridicarea pe vârfuri.
În caz de atitudini deficiente se corectează în această poziție, iar în caz de deviații structurale, persistă. Se întâlnește mai des la fete, din cauza creșterii mai accentuate a condililor interni și la persoane cu un tonus muscular slab. Acest termen de “genu valgum” se poate adresa atât situației fiziologice, cât și situației patologice. Uneori, deși este fiziologică, situația poate persista în timp, devenind patologică datorită unor cauze genetice, ereditare, sau afecțiuni osoase metabolice. În mod consecutiv, biomecanica articulației este compromisă, inclusiv mersul este compromis, fiind caracterizat prin deformarea articulară angulară și durere în regiunile anterioară și medială.
Genu valgum, reprezinta una dintre afecțiunile ,,problematice”, în sensul că această patologie este reprezentată prin apariția unei serii de aspecte clinice în cazul copiilor cu genu valgum patologic, ca și consecință a devierii axului mecanic în afara compartimentului lateral al genunchiului. Incidența acestei boli este necunsocută, ea putând apărea familial sau sporadic, însă reprezintă una dintre cauzele cele mai frecvente de durere la nivelul articulației.
S-a remarcat o frecvență crescută a acestei afecțiuni în țările cu o rată crescută a malnutriției și se prespune existența unei legături cu diverse afecțiuni precum anomalii congenitale, afecțiuni reumatologice, modificări genetice sau hemofilie. Tratamentul în această afecțiune este necesar a fi instituit cât mai precoce posibil, pentru că netratată, conduce la hipoplazia condilului lateral, la rupturi meniscale, la afectarea cartilajului articular și, în final, la artroza compartimentelor articulare anterior și lateral. Deasemenea, genu valgum, poate deveni sever îndeosebi în cazurile de asociere cu alte afecțiuni precum, sindromul Down, exostoze ereditare multiple, displazii secheletale, mai ales în segmentul de vârsta 3-10 ani. Tratamentul recuperator al acestei afecțiuni poate fi realizat prin kinetoterapie, fizioterapie, masaj medical. În unele situații este necesar tratamentul ortopedic, iar în caz de genu valgum patologic idiopatic este necesar tratamentul chirurgical, care se poate face prin osteotomie sau hemiepfiziodeză. În funcție de severitatea genu valgum și de particularitățile cazului, tratamentul se face individualizat. Kinetoterapia are drept scop mobilizarea metodică bazată pe tonifierea în regim de scurtare a grupelor musculare slăbite și toniferea în regim de alungire a grupelor musculare scurtate.
Important de reţinut:
  • Genu varum este frecvent la copilul de 1-2 ani şi dispare spontan în majoritatea cazurilor
  • Genu valgum este frecvent la copilul de 3-4 ani şi dispare spontan
  • Genu varum care continuă să se agraveze după vârsta de 2 ani şi genu valgum care se agravează dupa vârsta de 4 ani, trebuie considerate ca patologice
  • Toate deviaţiile unilaterale sunt considerate patologice
  • Imobilizarea gipsată este inutilă sau chiar dăunătoare în cazurile de deviaţii la vârstele când acestea sunt normale
Pentru Kinetoterapie pediatrică puteți face programare completând formularul de mai jos.
Despre programul KIDS MOVEMENT – small steps for GREAT ACHIEVEMENTS puteți citi mai multe aici.
Programul se desfășoară la Bio Terra Med Primăverii. 

SOLICITĂ PROGRAMARE

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Doresc să
Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.
Am citit politica de confidențialitate și prelucrare a datelor mele personale de pe acest site.

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

YOUTUBE BTM

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei