...

Puncția aspirativă cu ac fin

Puncţia aspirativă cu ac fin (FNAB) în diagnosticul şi tratamentul nodulilor tiroidieni

Nodulul tiroidian

Reprezintă o delimitare a parenchimului tiroidian faţă de ţesutul vecin, detectată ecografic şi în unele cazuri vizibil sau palpabil de către pacient. Se aproximează că odată cu utilizarea pe scară largă a ecografiei în ultimii 20 de ani s-a observat o creştere a prevalenţei nodulilor tiroidieni nepalpapili (în jur de 50% din populaţia generală).

Factori de risc pentru cancerul tiroidian

Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni, în jur de 95%. Printre principalii factori de risc pentru cancerul tiroidian sunt antecedentele de iradiere la nivelul capului sau gâtului, antecedentele familiale de cancer tiroidian, sexul masculin, sindroame genetice caracterizate prin tumori endocrine multiple.

Cum se evaluează nodulii tiroidieni?

Evaluarea nodulilor tiroidieni presupune iniţial ecografia tiroidiană şi testele funcţionale tiroidiene, ulterior, în funcţie de indicaţie, citologia prin puncţie aspirativă cu ac fin (FNAB-fine needle aspiration biopsy) şi scintigrama tiroidiană doar în cazuri selecţionate.

Ce este puncţia – biopsie tiroidiană cu ac fin?

Procedura permite diagnosticarea tipului de celule din nodulii tiroidieni, formulând un diagnostic citologic în vederea stabilirii prognosticului, evoluţiei şi tratamentului acestora. Rămâne cea mai bună metodă pentru a depista natura unui nodul tiroidian în afara tiroidectomiei. Totuşi diagnosticul nu se poate pune cu o acurateţe de 100% în toate cazurile, existând un mic procent (sub 10%) cu diagnostic neinterpretabil/susceptibil de eroare.

Pregătirea

Nu există o pregătire în prealabil, cu excepţia pacienţilor ce primesc tratament anticoagulant oral sau injectabil.

Cum decurge analiza?

Medicul va explica în amănunt în ce constă procedura: un ac foarte subţire este introdus în tiroidă sub ghidaj ecografic, aspirându-se de la nivelul nodulului suspect o cantitate foarte mica de celule şi lichid, care ulterior urmează a fi examinată la microscop de catre medicul anatomopatolog.

După efectuarea procedurii, ce durează aproximativ 5-10 minute, recuperarea este imediată. Pacientii işi pot relua activitatea cotidiană în aceeaşi zi, imediat după terminarea puncţiei.

Riscurile posibile

Este o manevră simplă, dar invazivă. Efectuată de un medic experimentat, sub ghidaj ecografic, procedura este extrem de puţin riscantă, acesta vizualizând bine structurile anatomice vecine nodulului, astfel evitând lezarea vaselor mari, a traheei sau a esofagului. Conform studiilor, nu există risc de „împrăştiere” sau „însămânţare” a ţesutului vecin, în cazul în care nodulul puncţionat este malign.

Cel mai frecvent apare doar durere cu caracter de jenă la locul de puncţie, dar aceasta este de scurtă durată, mai redusă decât durerea în cazul unei injecţii intramusculare sau intravenoase şi nu necesită decât cel mult administrare de analgezice uzuale.

În cazuri excepţionale pot apărea infecţie la locul de puncţie (chiar dacă se folosesc instrumente sterile), hemoragie la locul de puncţie (mai ales dacă nu se respectă recomandarea de compresie locală timp de minim 15 minute şi de a evita ridicatul/ţipatul/tuşitul timp de 24 de ore), înţeparea accidentală a ţesuturilor din vecinătate (trahee, vena jugulară, artera carotidă), apărând mici hematoame, ameţeli datorate poziţiei de hiperextensie a capului; foarte rar poate apărea reacţie vagală, cu senzatie de “leşin” (lipotimie).

Rezultatul

 Este obţinut de regulă între 20 si 30 de zile, după prelucrarea lamelor şi examinarea efectuată de către un medic anatomopatolog cu experienţă îndelungată în citopatologia tiroidiană.

Rezultatele sunt oferite în sistemul Bethesda de raportare a citologiei tiroidiene (2008) recomandat de Asociatia Americana de Tiroidologie în 2015. Acesta presupune 6 categorii diagnostice, riscul de malignitate şi managementul asociat.

 

Categorie diagnostică Risc de malignitate Atitudine terapeutică
I. Non-diagnostică sau nesatisfăcătoare 1-4(%) Repetare FNAB peste cel puţin 3 luni
II. Benign 0-3 (%) Urmărire clinică la 6 luni
III. Atipii cu semnificaţie nedeterminată sau leziune foliculară cu semnificaţie nedeterminată ~ 5-25 (%) Repetare FNAB peste 6 luni
IV. Neoplazie foliculară sau suspiciune de neoplazie foliculară 15-30 (%) Intervenţie chirurgicală
V. Suspiciune pentru malignitate 60-75 (%) Intervenţie chirurgicală
VI. Malign 97-99 (%) Intervenţie chirurgicală

 

Puncţia tiroidiană cu scop terapeutic?

În cazul nodulilor cu conţinut lichidian (noduli chistici sau hemoragici) realizarea puncţiei evacuatorii are un rol terapeutic, extrăgând prin acul de puncţie lichidul şi reducând astfel dimensiunea nodulului.

Pentru programări la Dr. Daniel Mihai, completați formularul de mai jos.

SOLICITĂ PROGRAMARE

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Doresc să
Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.
Am citit politica de confidențialitate și prelucrare a datelor mele personale de pe acest site.

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

YOUTUBE BTM

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei