Cum încep o practică în mișcare

Iată câteva principii de bază pentru a pune bazele unui corp sănătos și funcțional.

Majoritatea oamenilor care încep o practică de mișcare fizică, fie ca este vorba de simpla alergare, yoga, sau antrenamente de forța, nu o fac doar pentru a obține masă musculară la nivel mare. Cele mai mari greșeli pe care le întălnesc în programele de antrenament este faptul ca indivizii nu știu de unde să înceapă și aleg exerciții greșite care nu îi conduc către ceea ce vor să obțină ca rezultat final.

Orice program de antrenament fie că este pentru nivel începător sau avasat, trebuie sa inceapă prin construirea unei baze fundamentale în postură si echilibru muscular. Postura reprezintă baza pentru absolut orice program de antrenament fizic amator sau profesionist. Înainte să ne uităm la efectul exterior ( mușchi bine dezvoltați) trebuie să punem bazele unei structuri interioare mobile, stabile si echilibrate care să ne susțină.

Oamenii au cunoscut puterea posturii si alinierii fizice de mii de ani, și astfel s-au dezvoltat multe practici precum yoga, artele martiale ș.a. care la bază tratează aceste lucruri înainte de orice tip de pregatire fizică intensă.

Cert este ca la început, toți cei care încep să se antreneze se întâlnesc cu aceleași tip de blocaje: accidentările trecute sau prezente, dureri sau limitări cronice de articulații, rigiditate sau instabilitate care îi împiedică să se miște corect. Dacă incepi direct cu un program complex și intens de efort fizic, nu este decât o chestiune de timp pană apar dezechilibrele și problemele articulare.

Greselile cu privire la postura corpului facute în tehnica exercițiilor și în programele de antrenament generale, pot duce la dureri articulare la nivel de gât sau coloană, umeri sau genunchi și la dezechilibre musculare care iți limitează capacitatea fizică și îți stopează progresul în antrenamente.
Rezultatul este ca se ajunge înapoi în punctul în care ai plecat, cu aceeași condiție fizică si chiar mai multe accidentări care necesită timp, efort și bani pentru a fi refacute.

Scopul central al fiecăruia dintre noi, este să ne mișcăm bine mai întâi de toate, să ne simțim bine în corp și apoi, ca rezultat, să arătăm bine!

Un program construit eficient, creat pentru particularitățile tale personale trebuie să te sustină să cresti prin exerciții progresive, care te duc de la nivelul si capacitatea fizică la care te afli acum, către cea pe care vrei sa o construiești. O condiție și o capacitate fizică bună înseamna in primul rând să elimini limitările si durerile fizice care te împiedică, să corectezi dezechilibrele musculare si să dezvolți mișcari corecte. Asta îți permite apoi să te miști liber și fară restricții, în sportul și în activitațile pe care le faci zilnic.

Ca urmare a unei structuri interioare echilibrate, flexibile și stabile, poți avansa în siguranță și poți progresa mai ușor și eficient către activități de intensitate și anduranță, obținând rezultate foarte bune în mod progresiv. De la simplu la complex, de la ușor la greu, de la incepator la avansat, poți face asta indiferent ce vârsta sau nivel de pregătire fizică deții în acest moment. Acesta este principiul fundamental care trebuie urmat.

Postura este primul lucru pe care vrei să îl corectezi înainte să dezvolți forță, viteză, explozie. Chiar și înainte să faci antrenamente intense pentru a slăbi. Dacă experiementezi dureri și limitari, în gat, umeri, spate sau genunchi, probabil că deja faci unele greșeli posturale pe care încă nu le conștientizezi.

Simplele greseli de postură în timpul exercitiilor fizice, te pot costa mult pe termen lung prin accidentări și uzura la nivelul articulațiilor sau coloanei, și îți compromit rezultatele dorite. Alegerea corectă a exercițiilor pe baza unei anamneze complete, și ajustarile simple în tehnica de miscare cât și in pozițiile pe care le menții pe parcusul zilei iți pot aduce o sănătate și vitalitate crescută și rezultate sigure către obiectivul tău.

Acesta este principiul de bază pe care te ne concentrăm in programul postural bazat pe sistemul CHEK.

Dacă ești pregătit să începi practica de miscare cu un program personalizat și sub îndrumarea unui specialist, găsești mai multe informații despre programele bazate pe sistemul CHEK pe linkul următor:
https://bioterramed.ro/servicii-medicale/chek/

Articolul este redactat de către Mihai Argăseală, International Certified CHEK Practitioner de nivel 3 și Holistic Lifestyle Coach – CHEK – de nivel 2 și coordonează programul CHEK în cadrul Bio Terra Med.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

2 comentarii la „Cum încep o practică în mișcare”

  1. Felicitari pentru informatiile prezentate si pentru ce articol exceptional despre principiile de baza pe care trebuie sa le avem in considerare pentru a construi un corp sanatos si functional! Acest lucru ne incurajeaza sa insistam pe exercitiile de postura si miscare echilibrata tinand cont de particularitatile noastre personale, astfel ne putem dezvolta abilitati de pregatire fizica adecvate care sa duci la rezultate intr-un mod sigur si constant.

    Răspunde
  2. Felicitari pentru aceasta postare! Ai identificat o abordare inteligenta pentru a ne invata conceptul ca nu este suficient sa arati bine, ci sa te simti si sa te misti bine. O postura buna, inainte de orice fel de exercitiu fizic, este esentiala pentru a te bucura de activitatea fizica in conditii de siguranta. Acest lucru va contribui la o mai buna sanatate si buna functionare a organismului.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei