Postură, respirație, sănătate

Postură, respirație, sănătate – este un subiect foarte important. Vom detalia mai jos de ce, dar și cum putem face să ne fie mai bine. 

Postura

Coloana vertebrală îți susține întregul corp și protejează măduva spinării. Aceasta este parte a sistemului nervos care face conexiunea între creier și toate organele, glandele și funcțiile corpului tău.

Aliniamentul corect al coloanei vertebrale este crucial pentru sănătatea, starea de bine și funcționalitatea bună a întregului corp.

Antrenamentul postural are rolul de a corecta pozițiile suboptime ale coloanei vertebrale și a tuturor articulațiilor. Prin acesta, se ajunge la un aliniament mai bun și implicit o îmbunătățire a funcțiilor

 • circulatorie,
 • respiratorie,
 • digestive și
 • de mișcare.

Atunci când coloana și capul NU sunt într-o poziție aliniată și centrată, corpul mărește efortul muscular pentru a se menține vertical împotriva forței gravitaționale. Acest lucru ne consumă energie și resurse fizice importante. De asemenea, nu vei putea obține rezultatele estetice și funcționale pe care vrei sa le obții.

Beneficiile programului postural

Un program postural te susține să te dezvolți prin exerciții progresive. Efectuate corect, acestea te conduc treptat de la nivelul și actuala capacitate fizică la cea pe care vrei să o obții și să o menții.

Respirația

O respirație completă și profundă îți poate relaxa complet corpul și mintea. Un alt beneficiu al respirației corecte este acela că te poate elibera de tensiuni și încordări fizic, psihic și emoțional.

Când respirația este făcută cu întreaga capacitate toracală se activează centrii nervoși de relaxare din lobii inferiori ai plămânilor. Astfel, se reduce răspunsul de stres și totodată se activează starea de regenerare, digestie și relaxare a corpului. Acest tip de respirație se numește respirație diafragmatică.

Postura aliniată este cheia către o respirație completă. Doar când spatele este aliniat, ai posibilitatea de a respira complet diafragmatic, ducând inspirul până în regiunea abdomenului inferior. Când ne ajustăm astfel respirația ne impactează întreaga stare de bine a corpului și a minții, datorită faptului că reduce efectele stresului și stimulează refacerea.

De aceea este vital să respirăm profund și într-un mod relaxat.

Postură, respirație, sănătate - beneficii

Cei care experimentează emoții negative și un nivel de stres ridicat sunt mai predispuși să dezvolte probleme de sănătate. Acestea se acumulează în timp și pot deveni cronice.

În cazul în care avem o perioada tumultoasă, plină de stresori, anxietăți sau traume creierul devine hiperactiv. Semnalele care vin din centrii de frică ai creierului încurajează răspunsul de stres. Mai mult, ne mențin într-o stare de continuă alertă față de mediul înconjurător. Acest lucru ne face să producem mai mult cortizol. Acest lucru înlocuiește

 • starea de relaxare,
 • o digestie bună și
 • scade capacitatea de regenerare a corpului.

Nemenținându-ne în parametrii optimi în cea mai mare parte din timp, riscăm să ne pierdem sănătatea.

Respirația este o unealtă excelentă pentru a gestiona stresul. Ea ne ajută să reglăm răspunsul emoțional și să privim cu mai multă detașare

 • gândurile,
 • emoțiile și
 • stările noastre interioare,

care determină felul în care privim realitatea si experiențele.

Postură, respirație , sănătate – considerații finale

Respirația profundă abdominală ne ajută să reducem stresul

 • prin felul în care noi ne raportăm la el, dar și
 • la nivel bio-chimic

producând hormoni care susțin relaxarea si vindecarea.

Astfel, activează starea de relaxare, regenerare și digestie a sistemului nervos autonom.

Printr-o postura aliniată corect putem realiza respirația corectă, obținând astfel o sănătate mai bună și o relaxare mai profundă.

Pentru mai multe informații legate de programul de pregătire fizică și corectare posturală bazat pe sistemul CHEK, dă click aici.

Seria de exerciții cheie pentru tratarea herniei de disc

Click pe imagine pentru accesarea profilului profesional
SOLICITĂ PROGRAMARE
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Acest material v-a fost oferit de către MIHAI ARGĂSEALĂ
- International Certified CHEK Practitioner de nivel 3
- Holistic Lifestyle Coach – CHEK – de nivel 2
- Coordonator principal al programului CHEK în cadrul Bio Terra Med Primăverii.

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

Împărtășește acest articol cu cineva căruia / căreia crezi că îi este de folos!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
Contact

bio terra med primăverii
0723.341.001

Str. Pictor Ion Negulici, Nr. 27, Sect. 1, București

Te-ar putea interesa și...

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei