Coloana vertebrală îți susține întregul corp și protejează măduva spinării, acea pare a sistemului nervos care face conexiunea între creier și toate organele, glandele și funcțiile corpului tău.
Aliniamentul corect al coloanei vertebrale este crucial pentru sănătatea, starea de bine și funcționalitatea bună a întregului corp.
Antrenamentul postural are rolul de a corecta pozițiile suboptime ale coloanei vertebrale și a tuturor articulațiilor aducând un aliniament mai bun și implicit o funcție mai bună de circulație, respirație, digestie și mișcare.
Atunci când coloana și capul NU sunt într-o poziție aliniată și centrată, corpul mărește efortul muscular pentru a se menține vertical împotriva forței gravitaționale. Acest lucru ne consumă energie și resurse fizice importante.
Astfel te impiedici sa obtii rezultatele estetice si functionale pe care vrei sa le obtii.
Un program postural te sustine sa cresti prin exercitii progresive care te duc de la nivelul si capacitatea actuala fizica la cea pe care vrei sa o obtii si sa o detii.
O respirație completă și profundă îți poate relaxa complet corpul și mintea, te poate elibera de tensiuni și încordări.
Când respirație este făcută cu întreaga capacitate toracală (respirația diafragmatică), atunci se activează centrii nervosi de relaxare din lobul inferior a plămânilor care reduc răspunsul de stres și totodata activează starea de regenerare, digestie și relaxare a corpului.
Postura aliniată este cheia către o respirație completă. Doar când spatele este aliniat, atunci ai posibilitatea de a respira complet diafragmatic, ducând inspirul până în regiunea abdomenului inferioar. Când ne ajustăm astfel respirația, ne impactează întreags stare de bine a corpului și a minții, datorită faptului că reduce efectele stresului și promoveaza refacerea.
De aceea este vital să respirăm pe deplin și într-un mod relaxat.
Cei care experimentează emoții negative și un nivel de stres ridicat, sunt mai predispuși să dezvolte probleme de sănătate care se acumulează în timp și pot deveni cronice.
În cazul în care avem o perioada tumultoasă, plină de stresori, anxietăți sau traume creierul devine hiperactiv. Semnalele care vin din centrii de frică ai creierului încurajează răspunsul de stres și ne mențin într-o stare de continuă alertă față de mediul înconjurător, ceea ce ne face să producem mai mult cortisol. Acest lucru înlocuiește starea de relaxare, digestie și regenerare a corpului în care trebuie să ne mentim pentru cea mai mare parte din timp pentru a ne păstra sănătatea la un nivel optim.
Respirația este o unealtă excelentă pentru a gestiona stresul pentru că ne ajută să reglăm răspunsul emoțional și să privim cu mai multă detașare gândurile, emotile și stările noastre interioare, care ne determină felul în care privim realitatea si experiențele noastre.
Respirația profundă abdominală ne ajută să reducem stresul atât prin felul în care noi ne raportăm la el, dar și la nivel bio-chimic producând hormoni care susțin relaxarea si vindecarea. Astfel, activează starea de relaxare, regenerare și digestie a sistemului nervos autonom.
Printr-o postura aliniată corect ne putem dezvolta o respirație profundă și astfel să obținem în corpul nostru un mediu de stabilitate, sănătate și relaxare.
Pentru mai multe informații legate de programul de pregătire fizică și corectare posturală bazat pe sistemul CHEK, dă click aici: https://bioterramed.ro/servicii-medicale/chek/
Articolul este redactat de către Mihai Argăseală, International Certified CHEK Practitioner de nivel 3 și Holistic Lifestyle Coach – CHEK – de nivel 2 și coordonează programul CHEK în cadrul Bio Terra Med.