Dermatita seboreică a noului născut sau “crusta de lapte” este o afecțiune cutanată prezentă la o mare parte dintre bebeluși. Este printre primele afecțiuni dermatologice ale noului născut, fiind sursa majoră de anxietate și stres pentru proaspeții părinți.
Care este cauza dermatitei seboreice?
Dermatita seboreică a noului născut nu este dată de igiena defectuoasă și nici de greșelile părinților în îngrijirea bebelușului.
Cauzele apariției sale nu sunt complet elucidate.
Cauza principală este reprezentată de un exces de sebum (grăsimea pielii), secundar hormonilor androgeni transmiși de la mamă la făt înainte de naștere sau prin laptele matern.
A doua cauză este dată de un agent fungic. Excesul de sebum de la nivelul pielii favorizează dezvoltarea unei ciuperci saprofite, prezentă în mod normal pe pielea noastră, numita Malassezia. Această teorie este susținută și de răspunsul favorabil la tratamentul cu antimicotice locale.
Alte cauze: condițiile meteorologice, utilizarea loțiunilor pe bază de alcool, obezitatea.
Cum se manifestă dermatita seboreică a noului născut?
Cel mai frecvent afectează sugarii cu vârste cuprinse între 3 săptămâni și 12 luni, cu un vârf în jurul vârstei de 3 luni.
Dermatita seboreică a noului născut se manifesta diferit de la un copil la altul, afectând una sau mai multe zone ale corpului.
- Cruste sau coji de culoare galbenă, groase și grăsoase, aderențe localizate cu predilecție la nivelul scalpului (în special varful capului). Poate fi afectată și zona urechilor, sprâncenelor, nasului, gâtului sau zona scutecului.
- Pielea este grasă sau uleioasă
- Eritem (roșeață) în special pe zonele în care crustele se desprind.
Cum se tratează dermatita seboreică a noului născut?
Evoluția dermatitei seboreice a noului născut este autolimitata, vindecându-se de la sine în cateva săptămâni/luni. Formele comune nu necesita tratament de specialitate, ci doar respectarea unor reguli simple de igienă:
- În formele ușoare crustele se pot înlătura prin aplicarea unui șampon de bebeluși, urmată de masarea delicată a scalpului bebelușului .
- În cazul crustelor aderente se recomandă aplicarea unor emoliente timp de 15-30 de minute, urmată de îndepărtarea acestora cu o perie specială, moale, ce nu traumatizează scalpul bebelușului.
- Pentru cazurile mai severe se recomandă consult dermatologic.
Când trebuie sa mergem la medicul dermatolog?
- Când ești la primul copil și te lovești pentru prima dată de problema dermatitei seboreice a noului născut. Medicul îți poate da cele mai bune recomandări și soluții și te va învăța cum să-ți îngrijești bebelușul.
- Când sunt afectate mai multe zone ale corpului
- Când dermatita nu se ameliorează sau se agravează sub măsurile simple de îngrijire
- Când pielea bebelușului devine eritematoasă (roșie), dureroasă, caldă la palpare sau supurează
- În cazul bebelușilor cu deficit imun (sistem imunitar scăzut)
Puteți solicita programări la
Pentru programări la Dr. Teodora Predescu, puteți completa formularul de mai jos.