Endocrinologie


Dr. Elena Dragan - Medic specialist Endocrinologie și Nutriție

Dr. Elena Drăgan


Andreea Suvoiala medic endocrinolog

Dr. Andreea Șuvoială


Dr Daniel Mihai endocrinologie

Dr. Daniel Mihai


Dr. Mihaela Poterasu - endocrinologie, nutritie

Dr. Mihaela Poterașu

Diagnosticarea afectiunilor tiroidiene: gusa difuza sau nodulara, noduli tiroidieni solitari, afectiuni ce pot fi asociate cu hipotiroidie sau hipertiroidie, boli tiroidiene autoimune.
Determinarea cauzelor ce duc la neregularitati ale ciclului menstrual, precum si tratarea acestor afectiuni.
Contraceptie hormonala adecvata varstei si eventualelor afectiuni asociate ale pacientei.
Diagnosticarea si tratarea cauzelor de infertilitate primara sau secundara.
Diagnosticarea modificarilor de structura ale sanilor prin examen senologic completat cu ecografie mamara.
Tratarea tulburarilor secundare menopauzei : neuro-vegetative, tulburari trofice genito-urinare, osteoporoza.
Pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine se folosesc analize de laborator, metode imagistice(ecografie tiroidiana, ecografie utero-ovariana, ecografia mamara), examen oftalmologic necesar pacientilor cu oftalmopatie de cauza endocrina.

  • Citologie prin punctie tiroidiana cu ac
Citologie prin punctie tiroidiana cu ac

Rolul puncţiei aspirative cu ac fin (FNAB) în diagnosticul şi tratamentul nodulilor tiroidieni

 Nodulul tiroidian

Reprezintă o delimitare a parenchimului tiroidian faţă de ţesutul vecin, detectată ecografic şi în unele cazuri vizibil sau palpabil de către pacient. Se aproximează că odată cu utilizarea pe scară largă a ecografiei în ultimii 20 de ani s-a observat o creştere a prevalenţei nodulilor tiroidieni nepalpapili (în jur de 50% din populaţia generală).

Factori de risc pentru cancerul tiroidian

Marea majoritate a nodulilor tiroidieni sunt benigni, în jur de 95%. Printre principalii factori de risc pentru cancerul tiroidian sunt antecedentele de iradiere la nivelul capului sau gâtului, antecedentele familiale de cancer tiroidian, sexul masculin, sindroame genetice caracterizate prin tumori endocrine multiple.

Cum se evaluează nodulii tiroidieni?

Evaluarea nodulilor tiroidieni presupune iniţial ecografia tiroidiană şi testele funcţionale tiroidiene, ulterior, în funcţie de indicaţie, citologia prin puncţie aspirativă cu ac fin (FNAB-fine needle aspiration biopsy) şi scintigrama tiroidiană doar în cazuri selecţionate.

Ce este puncţia- biopsie tiroidiană cu ac fin?

Procedura permite diagnosticarea tipului de celule din nodulii tiroidieni, formulând un diagnostic citologic în vederea stabilirii prognosticului, evoluţiei şi tratamentului acestora. Rămâne cea mai bună metodă pentru a depista natura unui nodul tiroidian în afara tiroidectomiei. Totuşi diagnosticul nu se poate pune cu o acurateţe de 100% în toate cazurile, existând un mic procent (sub 10%) cu diagnostic neinterpretabil/susceptibil de eroare.

Pregătirea

Nu există o pregătire în prealabil, cu excepţia pacienţilor ce primesc tratament anticoagulant oral sau injectabil.

Cum decurge analiza?

Medicul va explica în amănunt în ce constă procedura: un ac foarte subţire este introdus în tiroidă sub ghidaj ecografic, aspirându-se de la nivelul nodulului suspect o cantitate foarte mica de celule şi lichid, care ulterior urmează a fi examinată la microscop de catre medicul anatomopatolog. După efectuarea procedurii, ce durează aproximativ 5-10 minute, recuperarea este imediată. Pacientii işi pot relua activitatea cotidiană în aceeaşi zi, imediat după terminarea puncţiei.

 

 Riscurile posibile

Este o manevră simplă, dar invazivă. Efectuată de un medic experimentat, sub ghidaj ecografic, procedura este extrem de puţin riscantă, acesta vizualizând bine structurile anatomice vecine nodulului, astfel evitând lezarea vaselor mari, a traheei sau a esofagului. Conform studiilor, nu există risc de „împrăştiere” sau „însămânţare” a ţesutului vecin, în cazul în care nodulul puncţionat este malign.

Cel mai frecvent apare doar durere cu caracter de jenă la locul de puncţie, dar aceasta este de scurtă durată, mai redusă decât durerea în cazul unei injecţii intramusculare sau intravenoase şi nu necesită decât cel mult administrare de analgezice uzuale.

În cazuri excepţionale pot apărea infecţie la locul de puncţie (chiar dacă se folosesc instrumente sterile), hemoragie la locul de puncţie (mai ales dacă nu se respectă recomandarea de compresie locală timp de minim 15 minute şi de a evita ridicatul/ţipatul/tuşitul timp de 24 de ore), înţeparea accidentală a ţesuturilor din vecinătate (trahee, vena jugulară, artera carotidă), apărând mici hematoame, ameţeli datorate poziţiei de hiperextensie a capului; foarte rar poate apărea reacţie vagală, cu senzatie de “leşin” (lipotimie).

Rezultatul

 Este obţinut de regulă în câteva zile, după prelucrarea lamelor şi examinarea efectuată de către un medic anatomopatolog cu experienţă îndelungată în citopatologia tiroidiană.

Rezultatele sunt oferite în sistemul Bethesda de raportare a citologiei tiroidiene (2008) recomandat de Asociatia Americana de Tiroidologie în 2015. Acesta presupune 6 categorii diagnostice, riscul de malignitate şi managementul asociat.

Categorie diagnosticăRisc de malignitateAtitudine terapeutică
I. Non-diagnostică sau nesatisfăcătoare1-4(%)Repetare FNAB peste cel puţin 3 luni
II. Benign0-3 (%)Urmărire clinică la 6 luni
III. Atipii cu semnificaţie nedeterminată sau leziune foliculară cu semnificaţie nedeterminată~ 5-25 (%)Repetare FNAB peste 6 luni
IV. Neoplazie foliculară sau suspiciune de neoplazie foliculară15-30 (%)Intervenţie chirurgicală
V. Suspiciune pentru malignitate60-75 (%)Intervenţie chirurgicală
VI. Malign97-99 (%)Intervenţie chirurgicală

Puncţia tiroidiană cu scop terapeutic?

 

În cazul nodulilor cu conţinut lichidian (noduli chistici sau hemoragici) realizarea puncţiei evacuatorii are un rol terapeutic, extrăgând prin acul de puncţie lichidul şi reducând astfel dimensiunea nodulului.

© Bio Terra Med 2016. BIO TERRA MED S.R.L. J40/3308/2001 C.U.I: 13798304. Sediu: Calea Grivitei, nr. 3, sect. 1, Bucuresti. P.L. Str. Pictor I. Negulici, nr. 27, Sect. 1, Bucuresti. Iban: RO87INGB0000999904552137 BANCA: ING Bank. Cap. social: 1215000 lei