Timp estimat de citire: 3 minute
Pe cine afectează polipoza nazală?
1-2% din populația adultă a Europei prezintă această afecțiune.
Boala se întâlnește cel mai frecvent în decadele 3-4 de viață. Sexul masculin este de cel puțin 2 ori mai afectat decât sexul feminin. Apariția bolii este rară sub vârsta de 10 ani, atunci fiind asociată cu fibroza chistică.
Polipii se dezvolta mai frecvent la pacienții cu rinită cronică, sinuzite și astm bronșic.
Cum apare polipoza nazală?
Stimuli cronici alergici/non alergici acționează la nivelul celulelor din mucoasa nazală, determinând sinteza și eliberarea anumitor elemente.
Din acest proces rezultă o acumulare semnificativă de eozinofile. Eozinofilele sunt celule responsabile pentru răspunsul imunitar. Prin activarea lor se produce eliberarea unor mediatori citotoxici și apare fenomenului inflamator.
Cum se manifestă clinic polipoza nazală?
Pacientul va acuza:
- obstrucție nazală permanentă,
- anosmie sau hiposmie,
- rinoree,
- secreții nazale purulente sau drenaj posterior (sinuzita ),
- durere facială,
- strănut sau uneori prurit ocular atunci când polipii ocupă întreaga cavitate nazală
- apare respirația bucală.
Pot apărea simptome secundare care afectează calitatea vieții pacientului cum ar fi:
- tulburări de somn,
- sforăit și
- cefalee.
Se va constata o scădere a calității vieții mai pronunțată decât în cazul rinitelor fără alte patologii asociate.
Complicațiile majore ale polipozei sunt reprezentate de:
- sinuzite,
- infecțiile orbitare și ale sistemului nervos central,
- apnea de somn obstructivă
Aceste fenomene apar datorită obstrucției mecanice importante.
Diagnosticul pozitiv al polipozei nazale
Diagnosticul clinic pozitiv este pus de baza unui examen clinic ORL complet, însoțit de un examen endoscopic. Se evidențiaza:
- mucoasa nazală edemațiată (umflată) proeminentă la nivelul cavității nazale,
- polipi rotunzi sau piriformi (în formă de pară) – semitranslucizi gelatinoși netezi – care se pot extinde la nivelul sinusurilor paranazale și în nazofaringe,
- rinoree purulentă anteroposterioară în cazul sinuzitelor asociate.
Polipii sunt nedureroși la palpare și sunt localizați de obicei bilateral la nivelul foselor nazale. Atunci când polipii sunt friabili (sfărâmicioși), prezenți unilateral, sângerează spontan sau la manipulare – ne gândim la prezența angiofibromului și a formațiunilor tumorale maligne.
Investigațiile imagistice (CT/RMN ) sunt utile pentru evaluarea mărimii, localizării polipilor și a extensiei inflamației. De asemenea, ajută la diagnosticul diferențial al altor tumori benigne și maligne.
Testele de alergie – cutanate sau din sânge – precum și testul la fibroza chistică (la copii cu polipi nazali) sunt de asemenea utile pentru stabilirea diagnosticului pozitiv.
Evoluția polipozei nazale este progresivă și de lungă durată, boala având un caracter recidivant. Evoluția bolii poate fi controlată prin:
- regim igieno-dietetic cu ținerea sub control a alergiilor și astmului,
- evitarea iritanților nazali și
- umidificarea locuinței.
Tratamentul polipozei nazale
Tratamentul este medicamentos și chirurgical.
Obstrucția nazală se îmbunătățește prin cura scurtă de corticoterapie sistemică, prescrisă de medicul O.R.L., timp de 7-10 zile. În urma acesteia se obține reducerea mărimii polipilor. Tratamentul medical este de lungă durată, fiind reprezentat de glucocorticoizi inhalatori.
Dacă tratamentul medicamentos agresiv nu a fost suficient se indică cura chirurgicală a polipozei nazale.
Operatia poartă numele de polipectomie, ameliorează temporar simptomele de obstrucție nazală și are rată crescută a recurențelor. Polipectomia poate fi însoțită de chirurgia endoscopică a sinusurilor, utilă în corectarea problemelor sinusale ce favorizează dezvoltarea polipilor.
Solicită programare
Bio Terra Med Grivița
Abonează-te la postări!
YouTube BTM
Articole care te-ar putea interesa
Deviaţiile de ax ale genunchilor (I)
Deviaţiile de ax ale genunchilor în plan frontal (genu varum şi genu valgum) sunt foarte frecvente la copil. În majoritatea cazurilor sunt benigne şi se corectează spontan. Important este să fie depistate formele patologice si să se înceapă un tratament specific precoce.
Deviațiile de ax ale genunchilor (II)
Genu varum este una dintre deviațiile de ax ale genunchilor și cele mai potrivite metode de tratament sunt prin kinetoterapie și masaj. În cadrul programului KIDS MOVEMENT care se desfășoară la Bio Terra Med Primăverii se poate face recuperarea medicală a copilului care suferă de această afecțiune.
Sfaturi de nutriție pentru toamnă
Sfaturi de nutriție pentru toamnă oferite de Dr. Andreea Theodoru – medic specialist Endocrinologie, cu competențe în Nutriție.