Scolioza și Terapia Schroth

Scolioza și Terapia Schroth este un subiect din ce în ce mai discutat în rândul pacienților. De aceea, ne-am gândit că un articol pe acest subiect poate fi util mai multor oameni. Fie că au fost diagnosticați cu scolioză ori care au copii care suferă din pricina acestei afecțiuni.

Ce este SCOLIOZA?

Scolioza reprezintă o deformare tridimensionala a coloanei vertebrale și a cutiei toracice. Aceasta poate evolua exploziv în timpul puseelor de creștere ale copilului. Majoritatea pacienților (80%-90%) suferă de scolioză idiopatică.  Contrar opiniei tradiționale că scolioza “se face” din pricina unei poziții deficitare, scolioza idiopatică înseamnă că este fără o cauză cunoscută.

Când apare scolioza?

Progresul cel mai mare al curburilor scoliotice ale coloanei vertebrale are loc în perioadele de creștere. Scopul terapiilor specifice este de STOPARE A PROGRESIEI CURBURILOR.

În timpul pubertății se înregistrează o progresie fulminantă a scoliozei. Adolescența este o perioadă marcată de transformări fizice atât în rândul fetelor cât și ale băieților.

Se poate determina riscul progresiei scoliozei?

Da, este posibil să determinăm acest risc. Elementele care se iau în calcul în această evaluare sunt:

 • Semnul Risser reprezintă metoda indirectă de măsurare a maturității scheletului, adică a gradului de osificare al apofizei crestei iliace. Această măsurare se face, în primul rând, pornind de la o radiografie pe baza căreia terapeutul poate analiza dezvoltarea generală a scheletului. Semnul Risser este o scală cu 5 grade, după cum urmează:
  • Gradul 1 – când calcifierea osului iliac este în proporție de 25%; corespunde perioadei pre-pubertare și/sau pubertare
  • Gradul 2 – când calcifierea osului iliac este în proporție de 50%; corespunde perioadei de dinainte sau din timpul exploziei de creștere
  • Gradul 3 – când calcifierea osului iliac este în proporție de 75%; corespunde perioadei de încetinire a creșterii
  • Gradul 4 – când calcifierea osului iliac este în proporție de %; corespunde perioadei în care creșterea este aproape oprită
  • Gradul 5 – când osul iliac este calcifiat în proporție de % și apofiza iliacă fuzionează cu creasta iliacă; corespunde cu sfârșitul creșterii.

Scala Risser este folosită în mod tradițional pentru a estima potențialul de creștere viitor al coloanei vertebrale a adolescenților, în special în cazul scoliozei spinale. Risser a recunoscut inițial că osificarea apofizelor iliace este aproximativ paralelă cu osificarea apofizelor vertebrale. Cu cât stadiul de creștere se produce mai devreme, cu atât este mai mare probabilitatea ca o scolioză să progreseze și să necesite intervenție chirurgicală.

 • Unghiul Cobb este o măsurătoare a tulburărilor de îndoire a coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza și deformările traumatice (de ex. accidente). Gradele unghiului Cobb determină severitatea scoliozei, după cum urmează:
  • <10º – atitudine scoliotică
  • 10º – 30º – scolioză ușoară
  • 30º – 45º – scolioză moderată
  • >45º – scolioză severă

Persoanele cu un unghi mai mare de 60º suferă și de probleme respiratorii.

Cazurile de scolioză cu unghiuri Cobb între 40 și 50 de grade la maturitatea scheletică progresează, în medie, cu 10 până la 15 grade pe parcursul unei vieți normale. Unghiurile Cobb de peste 50 de grade la maturitatea scheletului progresează cu aproximativ 1 până la 2 grade pe an.

Utilizând o formulă specifică de calcul a semnului Risser și a unghiului Cobb se poate determina progresia scoliozei. De asemenea, rezultatele acestei evaluări oferă terapeutului informațiile necesare pentru personalizarea programului de prevenție sau recuperare. 

Terapia Schroth

Este parte dintr-un amplu program de exerciții specifice denumite PSSE (Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises) care au ca țintă:

 • stoparea progresiei scoliozei,
 • îmbunătățirea posturii și
 • combaterea durerii (dacă aceasta a apărut)

Terapia Schroth este alternativa optimă la soluția invazivă a operației. De asemenea, nu are contraindicații sau efecte adverse.

Terapia Schroth, împreună cu purtarea corsetului Cheneau-Gensingen, se răspândește astăzi cu rapiditate în lumea întreagă prin programul Schroth Best Practice. Ea se pretează pentru toate tipurile de curburi: mici, moderate sau chiar severe.

Corsetul Cheneau-Gensingen este un dispozitiv medical. Terapeutul specializat în Terapia Schroth identifică necesitatea pentru pacient și recomandă, medicul de Recuperare validează (sau nu) recomandarea terapeutului. Decizia de purtare a unui astfel de corset se ia de o echipă pluridisciplinară. Mai departe, această echipă oferă detaliile tehnice specifice pentru fiecare corset în parte, astfel încât producătorii specializați să îl poată produce după indicații medicale clare.

De aceea, pe internet nu veți găsi prețuri standard pentru un astfel de dispozitiv medical. 

La noi, Terapia 3D Schroth este realizată de Cristian Popa, fiziokinetoteraput specializat în Terapia 3D Schroth. Evaluarea și ședințele terapeutice au loc la Bio Terra Med Primăverii. 

De asemenea, pentru a veni în sprijinul pacienților noștri, am implementat programul “Învață Terapia 3D Schroth în 8 săptămâni“. Dacă aveți întrebări, le așteptăm la secțiunea Comentarii de la sfârșitul acestui articol. 

Cristian Popa, este fiziokinetoterapeut cu supraspecializare în Fizioterapia prin Programul de Terapie Schroth, în cadrul Bio Terra Med Primăverii.

Cristian Popa - Fiziokinetoterapeut specializat în terapia 3D Schroth
Click pe imagine pentru accesarea profilului profesional
SOLICITĂ PROGRAMARE
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Doresc să
Dacă alegeți efectuarea plății la recepție, vă recomandăm să utilizați plata cu cardul.

Acest material v-a fost oferit de către CRISTIAN POPA
- Fiziokinetoterapeut
SPECIALIZĂRI ÎN:
- Terapia Schroth 3D de recuperare a scoliozelor
- Kinesiotaping,
- Dry Needling,
- Prime PhysioBlade,
- Orthopedic Manual Therapy
- Interpretare radiologică și imagistică pentru kintoterapeuți

ABONEAZĂ-TE LA POSTĂRI

Loading

Împărtășește acest articol cu cineva căruia / căreia crezi că îi este de folos!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
Contact

bio terra med primăverii
0723.341.001

Str. Pictor Ion Negulici, Nr. 27, Sect. 1, București

Dacă ești interesat(ă) și de programul CHEK, iată mai jos un exercițiu util, dacă ai hipercifoză

Te-ar putea interesa și...

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei